B&P STEVEN HOLEMANS

Pawpaw

Pawpaw / Asimina triloba

De pawpaw is een bladverliezende, in de herfst mooi verkleurende boom of struik van 4-6 m hoog. De pawpaw verdraagt goed volle zon, maar ook enige schaduw wordt goed verdragen. Tot nog toe zijn er geen ernstige ziekteproblemen in de teelt van de Pawpaw.


De vrucht is 5 tot 15 cm lang. De vrucht heeft de vorm van een dikke worst of is aardappelvormig. Ze is heel lekker en smaakt een beetje naar banaan. Ze is rijk aan eiwitten, vitamine C en vitamine A. Het is een echt voedzame en vitaminerijke vrucht, welke tot 450 gram kan wegen, afhankelijk van het ras. Ze is heel lekker als ze volledig rijp is. De vrucht bevat 2 rijen met veel boonvormige zaden. Om een idee te hebben van de smaak koopt u eens de subtropische verwante vrucht Cherimoya. Deze is vooral in december (rond de Nieuwjaarsfeesten) te koop in delicatessenwinkels. 


De boom is bij ons dus probleemloos winterhard. De meer rassen, welke in Amerika (Noordelijke streken) rijpen in korte zomers, rijpen hier volledig af. Piramidale groeivorm. De enkel staande donkerbruine, fluweelachtige bloemen verschijnen voor de bladeren in de lente op eenjarige twijgen (twijgen van het vorige groeijaar). De bloemen kunnen een diameter van 5 cm hebben. De bloemen zijn zelfsteriel en hebben dus kruisbestuiving (van een ander ras) nodig. Sommige rassen zijn ook zelffertiel. Handbestuiving is aan te raden tot noodzakelijk.

Vruchtgrootte: 3-15 cm lang en 3-10 cm hoog. Het vruchtgewicht is 200-450 g. De vruchten kunnen alleen of in trossen hangen. De vruchten zijn zeer aromatisch en lijken te smaken naar banaan, mango en ananas. Bij kamertemperatuur, kunnen geoogste vruchten 2-3 dagen bewaard worden. In koelcel of frigo zijn de vruchten 3 weken goed te bewaren. Bladeren worden in de herfst geel-bruin. De bomen zijn in zone 5 winterhard (tot –25°C). Ze vragen minimum 400 uur koude en 160 vorstvrije dagen.